Proč ceny nemovitostí rostou?

14. prosince 2020

Nemovitosti dál zdražují po celé Evropě. Co žene ceny bytů nahoru?


Druhá vlna pandemie koronaviru je v plném proudu, ekonomika většiny evropských zemí se takřka zastavila a vlády se horko těžko snaží vymyslet způsob, jak ji udržet při životě. Mluví se o největší ekonomické recesi od druhé světové války. Jen ceny bytů jako by si krize vůbec nevšímaly a dál stabilně rostou, a to nejen v Praze, ale v celé republice, Evropě a dalo by se říct že vlastně ve všech vyspělých zemích světa. Jak je to možné?

O specifické situaci na pražském realitním trhu týkající se nedostupnosti vlastního bydlení, mnohonásobné převahy poptávky nad nabídkou a nedostatečné rychlosti nové výstavby jsme psali v jednom z našich předchozích článků. Praha ale očividně mezi evropskými městy není výjimkou. Nemovitosti podle Eurostatu ve všech zemích EU podražily meziročně o 5,2 %, český průměr je pak skoro 8 %.

Investoři zachraňují trh

Odpovědí jsou, jak už tomu na našem blogu bývá, investiční nemovitosti. Celosvětově roste poptávka investorů po domech a bytech, která způsobuje nárůst jejich cen. V Praze už většinu bytů nekupují jejich budoucí obyvatelé, ale právě investoři, který byt později pronajímají. Mnoho investorů totiž ví, že nemovitost v době krize slouží jako ochrana peněz před inflací, a proto je nyní výhodná doba ke koupi. Právě poptávka z jejich strany pomáhá udržet nárůst cen na stabilní úrovni.

Pro investory je současná situace příznivá mimo jiné i díky možnosti nákupu s výhodným úvěrem. Centrální banky po celé Evropě včetně České národní banky se snaží podpořit ekonomiku tím, že snižují úrokové sazby. Levnější úroky jednotlivých bank pak znamenají lepší podmínky pro nákup. K tomu přispívá i jarní uvolnění podmínek pro poskytování hypoték. Banky tak v současnosti zaznamenávají rekordní poptávku po úvěrech. V kombinaci s nedávným zrušením daně z nabytí nemovitosti je situace pro investory více než příznivá, což následně žene poptávku a tím pádem i ceny nemovitostí nahoru. 

Strach z inflace

Motivací velkého počtu investorů po celé Evropě k nákupu je samozřejmě i obava z inflace. Mnoho majitelů předpokládá, že hodnota nemovitostí bude do budoucna mnohem stabilnější než hodnota peněz, která může díky inflaci razantně klesnout. Proto se snaží bezpečně uložit svoje peníze do nového domu či bytu. Pokud se zaměříme na ekonomická opatření přijatá v poslední době, není tato obava vůbec neoprávněná. Vládní programy a opatření, která mají finančně pomoci skomírající ekonomice, pravděpodobně inflaci do jisté míry zvýší. Za několik let by inflace dokonce mohla překročit hranice inflačních cílů České národní banky. Například ředitel developerského holdingu Finep Tomáš Pardubický se obává, že do deseti let může hodnota peněz klesnout až o 40 %. 

Levné úvěry a uvolněná politika centrálních bank v zemích EU jsou pak dalším faktorem, který inflaci urychluje. Kromě toho, že výhodné úvěry zvýší poptávku po nemovitostech, v dlouhodobém horizontu také přispívají ke snižování hodnoty peněz. To pak žene poptávku ještě výš, protože se investoři snaží proti inflaci pojistit. Dostáváme se tak do začarovaného kruhu, který má jediný výsledek: stabilní nárůst cen. 

Průměrná tržní cena v Česku se tak ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 12 %, cena starších bytů v Praze pak vzrostla dokonce o 18 %. O něco menší zájem je pak o novostavby, jejichž prodej v Praze klesl asi o 3 % (údaje společnosti Trigema). Celkově se krize dotkla novostaveb víc než starších bytů, o které je pořád stabilně velký zájem, pokud nemluvíme o „turistických“ bytech v centru města.

Správný čas na koupi

Praha se se tak pomalu po vzoru západních metropolí stává městem, jehož trhu dominují investoři, a kde čím dál větší část lidí bude žít v pronájmu. Současná situace je tak ideální příležitostí „ukořistit“ vhodnou investiční nemovitost, která může do budoucna znamenat jak jistotu, tak zhodnocení majetku. A pražští investoři jsou si toho dobře vědomi, což dokazuje stabilní nárůst cen i v době krize.

Vědí totiž, že nemovitost je důležitá pojistka a hmotný majetek je v dnešní době mnohem jistější komoditou než peníze. A ani dílčí poklesy nájemného v rámci desetin procent na tom nic nezmění, protože pokud se nemovitost sama o sobě zhodnocuje, znamená v nejistých dobách obrovskou výhodu. Pokud přemýšlíte o koupi nemovitosti, není na co čekat. Razantní pokles cen se totiž v dohledné době neočekává. Úroky i vývoj cen hrají jednoznačně ve váš prospěch a rozhodnutí koupit byt či dům může dnes znamenat významný krok k překonání celosvětové krize bez velkých ztrát. 

Podívejte se také na podrobnější video

 

Kontaktujte nás a využijte našich dlouholetých zkušeností s pražským realitním trhem, a to i v dobách krize. Rádi vám pomůžeme vybrat ten správný byt či dům.

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět