Dává investice do nemovitostí smysl i v době recese?

23. září 2022

Vyplatí se s nákupem čekat a odkládat investici na později? Budete překvapeni.


V době, kdy je ekonomika v normálu, nemají lidé problém nakupovat. Často kupují nevýhodně a nemovitosti přeplácejí. Naopak ve chvíli, kdy se ekonomika pozastaví nebo klesá (recese), velká část investorů vyčkává. Jsou přesvědčeni, že během posledního růstu jsou ceny už tak vysoko, že musí každou chvíli spadnout.  
 
Část investorů toho však dokáže využít. Propad nebo pozastavení ekonomiky vnímají jako velkou příležitost. Nemovitosti v Praze vysloveně neklesají, ale růst se z velké části zastavil. To, co na trhu klesá, jsou především “Béčkové” nemovitosti, které nás nezajímají. Zajímáme se pouze o “Áčkové” nemovitosti. Hlavním důvodem, proč se nyní vyplácí investovat více než kdy jindy je, že máme možnost si vybírat a následně také vyjednávat cenu. Mnohem jednodušeji nacházíme na trhu motivované prodávající, a to především díky našim dlouhodobým vztahům se špičkovými makléři. 
 
Kdo je motivovaný prodávající?  
Člověk, který se rozvádí; stěhuje se do jiného města či země; prodává z dědictví; je zadlužený; očekává přírůstek do rodiny a potřebuje větší byt; potřebuje doplatit výstavbu či koupi nové nemovitosti atd. 


Výhody nákupu na ochlazeném trhu 

Když je trh ochlazený, motivovaní prodávající jsou ochotni mluvit o extra ceně / extra slevě. 
 
Momentálně nás na trhu zajímá pouze 1 % bytů. Které byty to jsou?  
Byty ve správné lokalitě, se správnou metráží, se správnými parametry. Zde se v nejhorším případě očekává pouze stagnace ceny, nikoliv její propad. 
 


Nemovitosti mimo tržní nabídku

Za poslední 2 měsíce k nám přišlo více než 90 % bytů z neveřejných zdrojů od makléřů nebo od konkrétních majitelů. Průměrná cena těchto bytů byla cca o 300 tisíc nižší, než byla aktuální tržní cena. Vždy se snažíme získávat u každé investiční nemovitosti tu nejlepší možnou cenu.  


Nejlepší doba pro nákup je vždy právě teď 

Když plánuji nakoupit 2-4 byty, nemůžu čekat, až jednoho dne zlevní. Aktuálně si pořídím jeden, protože právě teď na to mám prostředky (pro případ hypotéky i nejvíce času) a následně, třeba za čtvrt roku, koupím další. Snažím se svůj plán dodržet bez ohledu na to, co se na trhu děje. Vždycky chci nakoupit to nejvýhodnější, co trh v daný moment nabízí. Nemůžu čekat a spoléhat na to, že jednoho dne dojde ke zlevnění, to je čistá spekulace. Mnoho našich klientů čekalo a nedočkalo se. Nyní si za své peníze koupí poloviční množství nemovitostí. 
 
Byty v Praze nebudou v nejbližší době přibývat a ceny tak nemají důvod klesat. Developerské projekty běží, ale nové se momentálně nezasmluvňují, a to především kvůli cenám stavebních materiálů a veškerých nákladů. Developeři na nějakou dobu sníží produkci, ale zájem o byty stále je, což zapříčiní umělé navyšování cen bytů.  
 

Hypotéky jsou v tento moment efektivnější než kdy dříve

Pokud jsme se svým příjmem schopni získat hypotéku, tak dává smysl. Hlavní je vědět, že když si hypotéku vezmeme teď, tak si nemovitost koupíme za dnešní cenu. Inflace nám však bude dluh neustále zlevňovat, protože příjmy se nám budou navyšovat tím, jak inflace ukusuje z hodnoty, dluh ale zůstává stejný. 
V tento moment je pro investory v kombinaci s hypotékou nejlepší období, přestože si hodně lidí myslí, že to vůbec nedává smysl.  
Jediným problémem je, že se zvyšujícími se úroky a nároky bank, je z úvěrové kapacity 20 milionů pouze 10 milionů, které si může investor půjčit.  
Je lepší koupit 2 nemovitosti místo 4 ihned, než čekat na budoucnost, kdy budou nemovitosti ještě dražší. V posledních 20 letech totiž nemovitosti v Praze rostly průměrně o 7,9 % ročně a to včetně snížení cen v letech 2008 a 2009.

Také vnímáte aktuální situaci jako vhodnou investiční příležitost? Kontaktujte nás a společně se na to podíváme.

Podcast na toto téma si můžete přehrát na YouTube či Spotify.

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět