Perspektivy investování do nemovitostí v Praze

29. září 2023

Zajímá vás výhled do budoucna, nejnovější trendy a inovace v oblasti investic do nemovitostí? Přečtěte si tento článek.


Praha je díky své bohaté historii a kouzlu nejen významným evropským městem, ale také atraktivní destinací pro investory v oblasti nemovitostí. V tomto článku se zaměřujeme na perspektivy a trendy v investování do nemovitostí v Praze a zkoumáme, jaká jsou očekávání a chystané inovace.

 

Výhled do Budoucna 

Ukládání kapitálu do bytů 

Majetní lidé budou stále více hledat způsoby, jak zhodnotit svůj kapitál, a investice do nemovitostí, konkrétně do bytů, zůstává jednou z velmi atraktivních možností. Nemovitosti poskytují stabilní návratnost a ochranu před inflací. 

Růst zájmu o nájemní byty 

Přes 28 % obyvatel Prahy žije v nájemním bydlení, což je stále méně než průměr v EU (45-50 %). S rostoucími cenami nemovitostí bude větší zájem o nájemní byty. Pro další příliv obyvatel do Prahy je důležité mít dostatek volných bytů k pronájmu, aktuálně je jich však pouze 4 275, a z toho malých a středních jen 2 572. 

Developeři a fondy pro nájemní bydlení 

Větší počet developerů upravuje své projekty s ohledem na nájemní bydlení. Několik fondů začalo investovat do bytových domů určených k pronájmu, a tento trend by se mohl dále rozšiřovat. Velká města, včetně Prahy, přitahují nejen cizince, ale i místní obyvatele, a každoročně se do Prahy stěhuje tisíce nových obyvatel. 

 

Nejnovější trendy a inovace 

Agenturní správa 

Postupně se mění mentalita majitelů bytů, Češi měli vždy pocit, že zvládnou vše sami. Mladší generace si ale uvědomuje, že čas jsou peníze a proto rádi svěřují správu nemovitostí profesionálům. Získaný čas pak věnují svému hlavnímu businessu nebo odpočinku a rodině. Agenturní správa nemovitostí nabízí majitelům kvalitní služby, které usnadňují péči o nemovitost. Profesionální správa zahrnuje hledání nájemníků, údržbu a správu financí. 

Chytré bytové domy 

Stále více bytových domů je vybavováno chytrými systémy, které majitelům umožňují sledovat spotřebu energií a další důležité faktory přes mobilní aplikace. Tato opatření jsou v souladu s novými zákony a umožňují efektivní správu nemovitosti. 

Starší novostavby vedou

Investoři projevují velký zájem o starší novostavby o rozloze od 23 do 55 m2. Tento trend je spojen s energetickou účinností těchto budov a kvalitou stavebních materiálů. 

Materiálové trendy 

Při zařizování bytů jsou oblíbené trendy jako kuchyně od IKEA, podlahy z vinylu a pronájem nemovitosti bez nábytku. Materiály, které vydrží náročnou zátěž nájemního bydlení, ale zároveň nezruinují peněženku majitele. 

Automatizace a digitalizace 

Procesy spojené s investováním do nemovitostí jsou stále více automatizovány a digitalizovány. To zahrnuje správu nájmu, platby, a sledování výdajů. 

 

Investování do nemovitostí v Praze zůstává atraktivním a perspektivním způsobem, jak zhodnotit kapitál. S průmyslovým růstem a přílivem obyvatel do města se očekává, že poptávka po nájemním bydlení bude stále vzrůstat. Důležité je sledovat nejnovější trendy a využít moderních nástrojů a služeb pro efektivní správu nemovitostí v tomto dynamickém prostředí. 

 

Toto téma rozebíráme také v našem nejnovějším podcastu na YouTube a Spotify

Máte zájem investovat do nemovitosti v Praze, nebo již investiční nemovitost vlastníte a rádi byste se dozvěděli více o profesionální správě? Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám s vašimi nemovitostmi a investicemi pomůžeme. 

 

 

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět