Jak vypočítat výnosnost investičního bytu: Komplexní přístup k dlouhodobému zisku

28. července 2023

Jak správně vypočítat výnosnost investičního bytu a zjistit si optimální návratnost investovaných prostředků? 


Většina lidí neví, jak k výpočtu správně přistoupit, a proto se podíváme na kroky, které vám pomohou dosáhnout úspěchu. 

Stanovení nákladů

Prvním krokem je pečlivě zvážit veškeré náklady související s investicí do bytu. Zahrnuje to kupní cenu bytu a náklady na potřebné opravy a rekonstrukce. Nezapomeňte také zohlednit poplatky spojené s nákupem nemovitosti. 

Financování

Dále se zaměřte na financování vaší investice. Zjistěte, kolik vlastních finančních prostředků můžete do investice vložit. Pokud budete potřebovat hypotéku, spočítejte si, kolik můžete získat a za jakých podmínek, včetně průměrného úroku. 

Růst v čase

Předpokládejte investici na dobu hypotéky a zaměřte se na dlouhodobý růst. Zjistěte průměrný roční růst hodnoty nemovitosti v dané lokalitě, ale nezapomínejte také na průměrný roční růst nájemného a nákladů spojených s bytem (např. fond oprav). 

Zdanění příjmu

Mějte na paměti, jakým způsobem bude váš příjem z bytu zdaněn. Zvažte, zda se vám více vyplatí zdanit příjem paušálně nebo na základě skutečných nákladů. 

 

Po získání všech potřebných údajů spočítejte očekávaný výnos vaší investice po 30 letech. Uvažujte o situaci, kdy dnes vložíte 1 milion Kč, a s ohledem na použití hypotéky a platbu v hotovosti zjistěte, jaký bude roční výnos z vašich vložených peněz. 

Vždy se snažte počítat s výnosností investičního bytu komplexně a zvažujte dlouhodobý průměr růstu trhu a úrokových sazeb. Používejte ověřené statistické údaje z důvěryhodných zdrojů, jako jsou ročenky Českého statistického úřadu (ČSÚ). 

Díky pečlivému plánování a reálným údajům můžete dosáhnout úspěšné investice a dlouhodobého finančního zajištění. Nezapomeňte, že investování do nemovitostí je dlouhodobým závazkem, a proto je klíčové provést důkladnou analýzu a připravit se na různé scénáře. 

 

Více o tomto tématu si poslechněte v našem podcastu na Youtube nebo Spotify. 

Pokud jste překvapeni množstvím aspektů, které je třeba při výpočtu zohlednit a nevíte, jak celou věc uchopit, neváhejte se na nás obrátit.

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět