Nejlepší investiční příležitost za poslední desetiletí: Růst cen nemovitostí a inflace

10. července 2023

Investování do nemovitostí se v posledním desetiletí ukázalo jako jedna z nejlepších investičních příležitostí. 


Ceny dobrých nemovitostí se na čas zastavily a nyní jsou na vzestupu. Inflace zůstává stabilně nad 10 % a příjmy lidí se zvyšují. To vytváří ideální prostředí pro investory hledající dlouhodobý růst a zhodnocení svých peněz. 

Historie se opakuje

Podobné období s nízkými úrokovými sazbami a růstem cen nemovitostí jsme zažili v letech 2010 až 2014, kdy sazby hypotečních úvěrů byly kolem 5,5 %. Nemovitosti zakoupené v té době za 2 miliony korun by dnes mohly být hodnoceny na 5 milionů korun, a to po pouhých 10 letech. Tato historická data naznačují, že investování do nemovitostí může přinést významné zhodnocení kapitálu. 

V současné době je příznivý čas pro investice do nemovitostí. Více lidí prodává, než nakupuje, což znamená, že na trhu je dostatek dobrých nabídek a méně kupců. Tato situace umožňuje investorům vybírat si z širokého spektra nemovitostí a dosahovat lepších cen a podmínek

Důležitým faktorem pro budoucí růst cen nemovitostí je i snížení inflace. Jakmile inflace klesne, bude následovat snížení úrokových sazeb včetně těch u hypotečních úvěrů. To lidem přinese další podnět k nákupu nemovitostí a zvýší poptávku na trhu. V důsledku toho může dojít k dalšímu růstu cen nemovitostí a výhodným investičním příležitostem. 

Vyšší nájmy = vyšší výnos pro investory

Dalším pozitivním signálem pro investory je výše nájmů. Nájemné se pohybuje na hodnotách z období před pandemií, a dokonce je vyšší. To dává investorům možnost dosahovat stabilních příjmů z pronájmu nemovitostí a zároveň zvyšuje celkovou hodnotu investice. 

Investování do nemovitostí je spojeno s určitými riziky, ale s ohledem na historická data a současné podmínky je to jedna z nejlepších investiční příležitostí posledního desetiletí. Je důležité si uvědomit, že pokud nemovitosti neustále rostou, inflace významně pomáhá udržovat a zvyšovat jejich hodnotu. V historii se totiž ukázalo, že nemovitosti v delším časovém horizontu reálně nezlevňují a růst jejich hodnoty se dlouhodobě pohybuje nad mírou inflace. 

Hypotéka jako efektivní nástroj investora

Investice do nemovitostí přináší i další výhody. Jednou z nich je možnost využití finanční páky pomocí hypotečního úvěru. Díky ní můžete investovat vyšší částku, než je vaše vlastní kapitál, a tím maximalizovat potenciální zisk. Při stoupajících cenách nemovitostí se tak může růst vašeho investičního portfolia výrazně urychlit. 

Kromě toho je výhodou investic do nemovitostí také dlouhodobá stabilita. Trh s nemovitostmi je méně volatilní než například akciový trh, což poskytuje investorům větší jistotu a bezpečí. Nemovitosti jsou hmatatelným majetkem, který lze využívat i pro vlastní bydlení nebo podnikání, což přináší další možnosti a flexibilitu. 

Investujte s odborníky

Při investování do nemovitostí je však důležité mít na paměti správnou strategii a provést důkladný průzkum trhu. Je vhodné sledovat aktuální trendy, lokální situaci a prognózy vývoje cen nemovitostí. Rovněž je dobré spolupracovat s odborníky, jako jsou realitní makléři, právníci a finanční poradci, kteří vám mohou poskytnout cenné rady a pomoci s rozhodováním. 

Závěrem lze říci, že investování do nemovitostí se v posledním desetiletí ukázalo jako jedna z nejlepších investičních příležitostí. Růst cen nemovitostí, stabilní inflace a výhodné podmínky na trhu tvoří ideální kombinaci pro dosažení vysokého zhodnocení kapitálu. Při správném přístupu a pečlivém výběru nemovitostí můžete vytvořit stabilní zdroj příjmů a zajistit si finanční bezpečnost i do budoucna. 

Jestli vás investování do nemovitostí zajímá, neváhejte se nám ozvat

Více na toto téma v našem podcastu na YouTube.

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět