Jak investovat do nemovitostí v roce 2023

10. března 2023

Investice do nemovitostí v roce 2023 je spíše možností těch, kteří disponují dostatečnou hotovostí.


Vzhledem k událostem roku 2022 došlo k velkému obratu na trhu, a tak jsme se na počátku roku 2023 ocitli v úplně jiné situaci.

Většina lidí, kteří chtěli nakupovat nemovitosti, nyní raději vyčkává. Vlivem zvyšující se inflace, která v nejvyšším bodě vystoupala na 17 %, došlo ke zvýšení úrokových sazeb hypoték nad 6 %, což je z původních 2 % značný rozdíl. Velká část lidí tak byla od hypoték tzv. odstřižena, nemají možnost si hypotéku zřídit. Tím pádem na trhu ubylo výrazné množství lidí, kteří by mohli nakupovat nemovitosti.

Investice do nemovitostí v roce 2023 je tedy spíše možností těch, kteří disponují dostatečnou hotovostí.  

V aktuální situaci tedy radíme použít hotovost a když se naskytne možnost zřídit si hypotéku, tak ji využít později, nebo si vzít hypotéku již nyní a později diskutovat o sazbě. Sazbu doporučujeme zafixovat maximálně na 3 roky, abychom mohli později přejít na nižší, jelikož výhledově by měly sazby opět klesat. 

Aktuálně máme na trhu 6051 bytů. Naprostá většina z nich je v B a C kvalitě, my tak dokážeme vybrat maximálně 10 bytů v A kvalitně týdně. Nyní však vidíme více zajímavých bytů, než tomu bylo v posledních 4 letech.  

Další výhodou nákupu nemovitostí v této době je, že většina potenciálních zájemců o koupi nemovitosti vyčkává. Dokážeme tedy koupit lepší byty na lepších místech, máme bohatší výběr a konkurence není tak vysoká. Jakmile se však situace ohledně hypoték zlepší, budou kvalitní byty ihned pryč a na trhu zbydou opět pouze ty v B a C kvalitě, které nechceme. Následně začnou vlivem zvýšené poptávky opět růst ceny nemovitostí.  

My navíc u každé nemovitosti jednáme o její ceně a ve většině případů se nám opravdu daří lepší cenu vyjednat. 

Je pravdou, že některé nemovitosti mohou být například v rámci 2 měsíců ještě levnější, ale nemovitost pořízená o 100 tisíc levněji není důvodem pro vyčkávání, jelikož po zvýšení poptávky tyto byty již v nabídce nebudou a trh nejdříve omezí smlouvání o cenách a následně budou ceny opět šplhat výš. Majitelé se zbavují primárně bytů s horší kvalitou a ty kvalitní si chtějí za každou cenu ponechat. 

Příklad z praxe:

Před 11 měsíci koupený byt 

  • Novostavba 

  • 1+kk 

  • 37 m2 s předzahrádkou 

  • Toufarova ulice, Praha 5 

Koupeno za 4 200 000 Kč 
Drobné opravy v hodnotě 40 000 Kč 
Aktuální cena 4 800 000 Kč 
Nájem od počátku 14 400 Kč bez poplatků 
Výnos na zhodnocení nemovitosti je 13,2 % za 10 měsíců, tedy 15,8 % ročně 
Výnos nájemného je 4,1 % z kupní ceny ročně 
Celkový roční výnos 19,9 % 

Pokud vás investování do nemovitostí s námi zajímá, neváhejte nás kontaktovat

Více na toto téma si můžete poslechnout v našem podcastu na YouTube či Spotify.

 

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět