Jak správně vyúčtovat zálohy na energie a služby u nájemních bytů

24. února 2023

Věděli jste, že vyúčtování záloh na energie a služby je zákonnou povinností majitele vůči podnájemníkovi? 


Vyúčtování záloh na energie a služby je zákonnou povinností majitele vůči podnájemníkovi.

Jako prostředník mezi majitelem a podnájemníkem se o toto vyúčtování staráme my, a to na základě reálné spotřeby uživatelů bytu. Pro získání spotřeby vycházíme z odečtů meřidel (vodoměr, elektroměr a plynoměr), které si zdokumentujeme při předání bytu podnájemníkovi, při průběžných kontrolách nebo při samoodečtu, kdy nám podnájemník zašle fotografie stavů měřidel sám. V případě potřeby můžeme také učinit odhad stavu na základě předchozí spotřeby. Dále vycházíme z jednotkových cen posledních faktur od dodavatelů energií a vyúčtování domu za kalendářní rok, které získáváme od majitelů bytů.

Položku "teplo" účtujeme na základě počtu topných měsíců, které jsou leden, únor, březen, říjen, listopad a prosinec. Vyúčtování jsme zpřesnili dle aktuálních právních norem a položka "ostatní" obsahuje ostatní služby dle rozpisu bytového domu, jako je společná elektřina v domě, osvětlení v domě, výtah, odvoz odpadu, garáž, internet, recepce, úklid, režie, pult požární ochrany, drobné opravy v domě a další služby, které jsou v nabídce dané nemovitosti.

Na vyúčtování naleznete spotřebu nájemníka, souhrn jeho uhrazených poplatků dle jednotlivých položek, celkové náklady a samozřejmě vyčíslený přeplatek nebo nedoplatek a případné odečty nákladů z kauce.

Pokud při ukončení podnájmu nemáme k dispozici veškeré podklady pro vyúčtování (dodavatelské faktury, vyúčtování domu), vyúčtujeme v prvním kroku podnájemníkovi kauci. V takovém případě si můžeme dle podnájemní smlouvy ponechat případný přeplatek nebo část kauce (1 000 Kč za každý odbydlený měsíc) jako depozit na vyúčtování/přeúčtování. Vyúčtování/přeúčtování následně připravíme co nejdříve po obdržení všech podkladů. Případný nedoplatek je pak hrazen z depozitu, přeplatek je podnájemníkovi vrácen spolu s depozitem.

Chcete mít vyúčtování bez starostí a vydělávat z nájemního bytu maximum? Svěřte nám svou nemovitost do správy a my se o vše postaráme za vás. Napište nám

Více o vyúčtování si můžete poslechnout ve formě našeho podcastu na YouTube či Spotify.

 

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět