Jak vybrat investiční nemovitost.

25. listopadu 2020

Chytrý nákup jako klíč k úspěchu.


Každý investiční plán začíná koupí nemovitosti. Výhodná investice (a zvláště ta první) je krokem, na kterém stojí a padá vaše úspěšnost ve světě nemovitostí. Z bytu, který je předražený, neudělá dobrou investici ani ten nejzkušenější investor. Pokud však máte odhodlání a trpělivost hledat výhodné nabídky a jasně si stanovíte přesná kritéria, která musí vámi kupovaná nemovitost splňovat, můžete „vydělat“ už při samotné koupi.

Opravdu výhodné nabídky se na realitním trhu samozřejmě neobjevují každý den. I proto je při hledání té správné nemovitosti důležitá vytrvalost. Najít byt, který se prodává pod hodnotou, není hračka. Jednou za čas se ale taková nemovitost na trhu objeví, a proto je nutné trh neustále sledovat a být v pozoru. Koupit takovou nemovitost například jednou ročně zdaleka není nemožné. Stačí mít odhodlání a aktivně se o nabídky zajímat. 

Představte si například, že se rozhodnete kupovat nemovitosti za maximálně 80 % jejich reálné hodnoty (vypočítané z cen podobných nemovitostí ve stejné lokalitě). Zabere to čas, úsilí, a pravděpodobně budete muset i smlouvat, ale najít takovou nemovitost se vám nakonec podaří. Ihned po koupi pak byt lehce opravíte (vymalujete, vyčistíte) a tím jeho hodnotu zvýšíte o 10 %. Byt, do kterého jste investovali 3 250 000 Kč (i s opravou za 50 000 Kč) má tak rázem hodnotu 4 400 000 Kč. Tomu se říká „vydělat při koupi“.

Pokud se však nechcete spoléhat na výjimečné nabídky, které splňují takto přísné podmínky, vytvořte si vlastní seznam kritérií, kterého se budete držet. Pevně daná kritéria vám pomůžou se lépe orientovat na trhu a vyhnout se nabídkám, které vás jen zbytečně rozptylují. Není těžké najít tu správnou nemovitost, pokud přesně víte, co hledáte. Touto metodou se vyhnete zbytečnému tápání a dostanete se rovnou k nemovitostem, které pro vás znamenají zajímavou příležitost. 

Na vašem seznamu kritérií by se kromě ceny rozhodně měly objevit tyto body:

  • typ nemovitosti – Hledáte byt, dům, či snad komerční prostor? Naše společnost se například soustředí výhradně na byty – jsou totiž jistou investicí. 

  • místo – Víte, kde se má vaše budoucí nemovitost nacházet? Z praxe víme, že v Česku je nejlukrativnějším trhem Praha. Záleží však i na přesné lokalitě – je byt v centru, nebo na periferii? Je byt v blízkosti metra? Jsou v blízkosti obchody a služby? Volba místa vaší nemovitosti se pak přímo projeví na výši nájemného.

  • velikost – Hledáte byt 2 + kk, nebo máte dostatek peněz na něco většího? Nezapomeňte, že s větším bytem rostou i náklady na opravy a energii.

  • stav – Je vámi vybraný byt jako ze škatulky, nebo do něj budete muset investovat 100 000 Kč, aby se v něm dalo důstojně bydlet? Žádná z variant není špatně, jde jen o to, na jaký typ nemovitosti se soustředíte. 

  • očekávané cash flow – Výnosnost je základní součástí analýzy každé nemovitosti. Vypočítejte si rozdíl mezi příjmy a výdaji na vaši nemovitost včetně splácení dluhu.

  • očekávané zhodnocení nemovitosti – Za posledních pět let se nemovitosti v Praze zhodnotily o 50 %. Můžeme očekávat, že tento dlouhodobý trend bude pokračovat. Přesto by se ale vaše investice měla vyplatit i bez zhodnocení nemovitosti – berte ho jako takový velký bonus.

Podívejte se na podrobnější video zde:
 

 

 Pokud si nastavíte vhodná kritéria a budete důslední v jejich dodržování, máte našlápnuto na slušné výnosy. Pokud se však cítíte na trhu nemovitostí ztracení, nic si z toho nedělejte. Ty nejlepší a nejjistější investice vyžadují podrobnou analýzu a zkušenost, kterou mají jen zasvěcení odborníci. Naštěstí na to máte nás – kontaktujte nás a my pro vás vhodnou nemovitost vyhledáme.
 

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět