Investiční plán – první krok na cestě k rentě

17. prosince 2019

Co nesmí ve vašem plánu chybět a kdo vám ho pomůže splnit.


Povím vám příběh o dvou kamarádech, kteří šli každý svou vlastní životní cestou. 

První z nich se jmenoval Karel a bylo mu 22 let. Pracoval u mezinárodní firmy a jeho měsíční příjem byl fantastický. Na svůj věk byl opravdu hodně bohatý, na druhou stranu ale musel pracovat 50 hodin týdně. Koupil si krásné auto, velký dům, dvakrát do roka jezdil na dovolenou k moři. Zkrátka si mohl dovolit spoustu věcí, po kterých celý život toužil.

Jeho dobrý kamarád Filip žil z průměrného platu. Zbytečně nerozhazoval a namísto utrácení si koupil investiční nemovitost. Byl to normální panelový byt v dobré čtvrti. V začátcích sice udělal pár chyb, dokonce ztratil nějaké peníze při přípravě a rekonstrukci bytu, ale nevzdal se. Každý měsíc dával část peněz bokem a brzy si mohl dovolit další nemovitost. Za pár let měl Filip dokonce větší příjem než Karel, který stále pracoval 50 hodin týdně v mezinárodní firmě. Filip už do práce nechodil vůbec.

Klíčem je myslet do budoucna

Základem úspěchu je mít promyšlený dlouhodobý plán. Jasně si napsat, co a kdy chcete udělat, jak to uděláte a kdo vám s tím pomůže. Ani to ale nestačí. K tomu, abyste našli tu správnou cestu, je potřeba se vzdělávat – číst knihy, chodit na semináře, nechat se inspirovat lidmi, kteří v oboru něco dokázali. Teoretici vám moc nepomohou. 

V začátcích je důležité správně si vybrat trh, kde budete investovat – konkrétní město či oblast, kterou dobře znáte a můžete si být jisti její stabilitou. Naše firma se například zaměřuje pouze na Prahu, kde je k pronájmu určena skoro třetina všech nemovitostí. Znát svůj trh opravdu dobře se vyplatí, proto si zjistěte co nejvíc informací, které by vám v budoucnu mohly pomoct: Jak zde lidé žijí? Kolik lidí bydlí v nájmu a kolik ve vlastním bytě? Jak vysoká je kriminalita, nezaměstnanost, úroveň příjmů? Jak se vyvíjí nájmy, prodeje a ceny nemovitostí? Zkrátka potřebujete poznat vše, co by vám mohlo pomoci udělat úspěšnou investici.

Neméně důležitou součástí vašeho plánu je i dobře fungující tým. Musíte se obklopit správnými lidmi, kteří vám se vším pomohou a kterým můžete důvěřovat. Nemyslete si, že všechno zvládnete sami. Potřebujete někoho, kdo vám bude hledat nemovitosti, hypotečního poradce, správce nemovitostí, technika na opravy bytů, realitního makléře na pronájem, právníka na kontrolu smluv či pojišťováka na pojištění nemovitosti. Tým osobních kontaktů, který vám bude pomáhat s realizací vašeho investičního plánu. Nejjednodušším řešením je pak samozřejmě firma, která má všechny tyto specialisty pod jednou střechou, jako je Bureš & partneři.

Několik tipů, jak získat nejlepší tým:

1. Hledejte doporučení na konkrétní lidi, firmy, realitní makléře a hypoteční poradce.

2. Nepodceňujte financování. Existuje mnoho cest, jak financovat nemovitost, proto si najděte specialistu na úvěry, který pro vás najde tu nejvýhodnější variantu.

3. Sbírejte typy na zajímavé nemovitosti od lidí z realitního oboru. Dostanete se tak k nabídkám za lepší cenu. 

4. Naše pravidlo – matematika předčí strach. Tedy perfektní kalkulace vycházející z mnoha faktorů vám umožní přesně předvídat, jak to v budoucnu bude vypadat. Dívat se na nemovitost skrz čísla vám může pomoct zhodnotit, jaká investice je pro vás ta správná. Proto je dobré najít si specialistu, který vám kalkulace vypracuje.

5. Pokud už máte vybranou nemovitost, je potřeba smlouvat, a to o kupní ceně a později i o výši nájmu. Naším doporučením je nabízet několik variant řešení pronájmu. Například – chcete prázdný byt za 15 000 Kč měsíčně, nebo stejný byt se základním nábytkem (postel, skříň, stůl a židle) za 17 000 Kč? 

6. Posledním a nejdůležitějším bodem je získat doporučení na spolehlivého člověka, který bude vaši nemovitost spravovat.  Někoho, kdo si byt převezme a bude za vás řešit každodenní starosti. Hledejte správce, který pracuje systematicky, rozumí nemovitostem, ale hlavně má přesah i do dalších oblastí, jako jsou například daně. Měl by vědět, jak rychle a výhodně pronajmout byt při ukončení starého nájmu, a hlídat vám hypotéku, abyste z nemovitosti získali podstatně více než běžný investor. Každý krok navíc vám pomůže o trochu zvýšit zisk. Rozdíl mezi jednoduchým a komplexním pronájmem může znamenat třeba i 10 % vašeho ročního příjmu. Je to rozdíl, který vám umožní dostat se k rentě podstatně rychleji.

Pokud máte zájem o investici do nemovitostí kontaktujte nás.

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět