Investiční byt? Jedině s hypotékou!

1. září 2019

Proč se vyplatí vzít si hypotéku a jak s ní efektivně pracovat.


Investiční byt je jednou z nejrozšířenějších typů investic vůbec – konkrétně v Praze je každý třetí byt pronajímán. V hlavním městě je tak dnes asi 170 000 bytů určených k pronájmu. Důvod je prostý – byty představují bezpečnou investici, která si dlouhodobě udržuje svou hodnotu, překonává inflaci, a ještě přináší měsíční nájem.

Z mého pohledu je tato investice za posledních dvacet let jednou z nejvýhodnějších. Samotná hodnota bytů v Praze se za poslední dvě dekády zvýšila o 460 %, celou dobu navíc byty vynáší jistý zisk v podobě nájmu, který v průběhu let také roste. Byt, který jste před dvaceti lety pronajímali za 8 000 Kč měsíčně, tak dnes pronajmete za dvojnásobek.

Pokud však chcete z nemovitosti získat nejvyšší možný výnos, je potřeba si na investici vzít hypotéku a z vlastních peněz zaplatit třeba jen 20 % kupní ceny. Klasická hypotéka vám tak 80 % kupní ceny půjčí, a to až na 30 let při aktuálním úroku 2,79 %.  Tento způsob investice vám umožní koupit více nemovitostí za malou částku. Až totiž hodnota každé vaší nemovitosti za pár let vyroste o milion, poznáte, že je lepší jich vlastnit pět místo jedné koupené hotově. Správně nastavený úvěr pak zajistí, že všechny vaše náklady pokryje příjem z pronájmu – nemusíte tak nic dotovat.

U průměrného bytu se nájem každý rok navýší asi o 400 Kč. To znamená, že po třech letech při refinancování získáte cca 300 000 Kč. Celková výše původního vkladu se vám tak vrátí v ideálním případě po šesti, v horším po devíti letech.

Co to znamená pro váš výnos? Ano, bude se zvyšovat a zvyšovat. Nemovitost je dlouhodobá investice, být trpělivý a myslet dopředu se tak rozhodně vyplatí.

Jaký je rozdíl ve výnosu z bytu o 50 m2 v Praze?

A) Koupě bytu za hotové peníze – výnos 3,3 % z vložených peněz ročně

B) Koupě bytu na 80% hypotéku – výnos od 8 do 11 % z vložených peněz ročně

C) Koupě bytu na 80% hypotéku a aktivní práce s úvěrem – výnos přes 20 % z vložených peněz ročně.

Pokud připočteme úsporu na daních, které 70 % majitelů řeší jednodušší, zato dražší variantou přes daňový paušál, získáme dalších cca 6 % výnosu ročně navíc.

Hypotéka je váš nástroj na zvýšení výnosu. Musí se s ní ale umět pracovat, jinak vám může výnosy naopak brát. Pokud máte nejasnosti v oblasti hypoték, daní, nebo celkově investičních nemovitostí, napište nám nebo si s námi domluvte schůzku. Se vším vám rádi pomůžeme. 20 let v oboru nám poskytlo skutečně bohatou praxi, kterou nejvíce ocení právě investoři do nemovitostí.

Pokud jste si již hypotéku na investiční byt vzali, ukážeme vám několik kroků, které vám pomohou výnosy navýšit. Čekat na fixaci není zbytečné a v mnoha případech se dá pomoci velmi rychle. Nebojte se a napište nám – společně to vymyslíme.

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět