Proč kvalitní příprava bytu šetří peníze majitele

12. května 2021

Kvalitně připravený byt v prémiovém stavu zaujme spolehlivé podnájemníky.


Nedílnou součástí profesionální správy nájemních bytů je i příprava bytu před nastěhováním nájemníka. Kvalitně připravený byt v prémiovém stavu zaujme spolehlivé podnájemníky s dostatkem finančních prostředků, umožní byt pronajmout za vyšší cenu. Zároveň z dlouhodobého hlediska takto připravený byt znamená pro majitele výraznou úsporu nákladů při změně podnájemníka.

1. Správně připravený byt

Investice do kvalitní přípravy bytu se vám z dlouhodobého hlediska vyplatí. I zde platí zásadní pravidlo a to, že nájemní byt není byt pro vaše osobní bydlení. Osobní estetické cítění tedy musí jít stranou. Příprava bytu je první krok, kterému se věnujeme po převzetí bytu do naší správy. Cílem není zruinovat v tuto chvíli majitele, ale co nejefektivněji byt prosvětlit, opravit všechny menší či větší nedokonalosti a odstranit případné závady. Vždy vybíráme kvalitní materiály, které vydrží nájemní užívání, ale nejsou nesmyslně drahé. Náš profesionální tým přípravy nemovitostí tuto akci zvládne většinou do 2 týdnů. Ideální byt je světlý, čistý, bíle vymalovaný s kuchyňskou linkou i koupelnou ve světlých nevýrazných barvách. Nejlépe se pronajímá byt nezařízený, respektive pouze s kuchyňskou linkou a spotřebiči, ledničkou, pračkou, případně s vestavěnými skříněmi.

2. Kvalitní podnájemník za tržní cenu

Když je byt připraven a prošel generálním úklidem, je správný čas na profesionální fotografie a tvorbu virtuální 3D prohlídky. I tato investice se vyplatí a není nutné ji v průběhu opakovat. Krásné a profesionální fotky i prohlídka totiž zatraktivní byt při výběru podnájemníka, zároveň jsou připraveny na použití při znovu obsazování bytu, tedy při další potřebě inzerce. Díky čistému a krásně připravenému bytu a jeho profesionální prezentaci je pak možné byt pronajmout za vyšší tržní cenu. Důležité je také nezapomenout na pravidelné zvyšování nájemného při každoročním obnovení smlouvy. Pokud by tržní nárůst nájemného u bytu byl např. o 500 Kč každý rok (pro zjednodušení příkladu), tak za 3 roky, kdy majitel nezvýší nájemné přijde o 36 tisíc Kč. Zvyšování nájmu je často pro majitele nepříjemné po emocionální stránce, a proto se mu vyhýbají, profesionální správce tuto otázku řeší za majitele.  

3. Minimalizace nákladů při změně podnájemníka

Třetí důvod pro kvalitní přípravu nemovitosti je ten nejzásadnější. Fotografie a virtuální prohlídka totiž zároveň používáme jako přílohu k předávacímu protokolu a podnájemníci v našich bytech mají za povinnost byt vrátit ve stejném stavu, vymalovaný a po generálním úklidu. Cílem je udržovat byt stále v prémiovém stavu, do kterého jsme ho připravili po převzetí do správy. Pokud byt potřebujete znovu vymalovat, je třeba například vyřešit drobné oděrky a další malé opravy a udělat generální úklid, tak se náklady při změně nájemníka mohou vyšplhat až k 15 tisícům Kč. Při průměrné fluktuaci nájemníků cca každého 1,5 roku jde opět o výrazný zásah do výnosu majitele.

Chcete, aby vám vaše byty vynášely více peněz a navíc bez starostí? Neváhejte nás kontaktovat. Společně probereme možnosti, jak vám společnost Bureš & partneři může ulehčit správu vašich bytů.

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět