Jak inflace 16 % okrádá každého z nás

5. června 2022

Aktuální míra inflace je 16 %. Co to pro nás znamená? Co to znamená pro ty, kteří disponují vyšší hotovostí? Co s tím můžeme dělat?


Míra inflace vystoupala v červnu 2022 na 16 %. Po delším období nízké inflace, které jsme zažívali v letech 2016 – 2020, když v květnu 2016 byla inflace 0,1 %, došlo v roce 2021 k jejímu růstu. Dle údajů ČSÚ dosahovala inflace v srpnu 2021 4,1 %, v prosinci 2021 vzrostla na 6,6 % a od ledna 2022 došlo k navýšení až na avizovaných 16 %. 
 
Výsledkem této vzrůstající tendence míry inflace je snížení reálné hodnoty peněz, jinými slovy peníze ztrácí svoji hodnotu a my si můžeme za ně méně koupit. 
 
Vliv na míru inflace měly zejména události, resp. důsledky karanténních opatření a omezení v některých odvětvích během Covidu a s tím spojený nedostatek zboží, probíhající válka na Ukrajině, růst cen zboží a energií. Značnou část těchto skutečností nejsme schopni přímo ovlivnit. 

Jak nejlépe chránit sebe a své prostředky před inflací?

Primárním cílem by měla být ochrana peněžních prostředků a majetku před dopady inflace, sekundárním pak jejich zhodnocení. Zhodnotit majetek lze prostřednictvím spoření nebo investování. V současné době spořící účet není investicí, neboť při současné úrokové sazbě spořících účtů 2 % (výjimečně až 5,7 %) nedochází ke zhodnocení peněžních prostředků, nýbrž stále ke ztrátě 10 % (výnos je nižší než inflace). 
 
Je důležité zdůraznit, že i když inflace klesne, tak se kupní síla už nikdy nevrátí na původní hodnotu. Neznamená to, že až se situace zlepší, tak se zlepší i naše situace. My budeme také na nové kupní síle a už si zkrátka vždy koupíme za ty nominálně stejné peníze méně, než bychom si koupili teď. 
 
Při 16% inflaci není jednoduché vybrat správnou cestu pro investici. Nicméně nemovitosti a akcie (skrze dobrý podílový fond nebo index) jdou dlouhodobě cestou, kdy pokryjí inflaci. V současnosti to však bohužel dokáží jen nemovitosti. Akcie mají aktuálně propad o 23 %, zejména vlivem konfliktu na Ukrajině a dalších situací ohledně Covidu. Zatímco investice do nemovitostí zhodnocují majetek o 17–18 % (podle posledních reportů).  


Od roku 1999 do roku 2019 byl průměr nárůstu hodnoty nemovitostí 7,9 % p.a. a do současnosti je to dokonce kolem 10 % p.a. K tomu je potřeba přičíst nájemné, které se v praxi zvyšuje každý rok v průměru o cca 5 % p.a. Když si tedy k hodnotě nemovitosti přičteme nájemné, dlouhodobě nám pokrývají inflaci a ještě vyděláváme. 
 
Pro každého investora na světě jsou základem úspěšné investice dva pilíře. Jedním je akciová investice a druhým jsou nemovitosti. Nemovitosti v Praze jsou dlouhodobě velmi dobrým nástrojem pro ochranu vašich peněz. 

Chcete ochránit své peníze investicí do nemovitosti? Ozvěte se nám, rádi vám pomůžeme.

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět