9 tipů pro správu investičních nemovitostí v Praze

21. dubna 2023

Jak najít vhodného nájemce? Jak zvládnout údržbu a opravy nemovitosti? Jaké jsou právní a daňové aspekty správy investičních nemovitostí v Praze? 


Správa investičních nemovitostí v Praze může být náročná, ale existuje několik praktických tipů, které mohou pomoci k úspěchu:


1. Najděte si spolehlivého nájemce

Při hledání nájemce se snažte najít někoho spolehlivého s dobrým platebním zázemím. Zvažte možnost ověření jeho platební historie, registry exekucí a reference od předchozích pronajímatelů. 

2. Upravte nemovitost pro účely pronájmu

Pro zvýšení atraktivity nemovitosti pro potenciální nájemce můžete provést drobné úpravy, například modernizaci kuchyně, podlahy, malování nebo úpravu koupelny. 

3. Zpracujte velmi kvalitní smlouvu o nájmu u vašeho právníka

Při uzavírání smlouvy o nájmu je důležité zahrnout klíčové body, jako jsou výše nájemného, lhůty pro platbu, výše kaucí a postup při škodách na nemovitosti a také některé ochranné mechanismy. Bohužel nájemní smlouva je svázána zákonem a hodně nadržuje nájemníkům, kteří toho zneužívají. V tuto chvíli je výhodou profesionální správce, který může mít byt v nájmu a následně použije podnájemní smlouvu, kde může mít byt pod lepší kontrolou a předcházet tak rizikům. 

4. Zajištění pravidelné údržby a oprav

Pravidelná údržba nemovitosti může předcházet větším opravám v budoucnu a zlepšit kvalitu života nájemců. Je důležité pravidelně kontrolovat funkčnost technických zařízení, jako jsou topení, vodovodní a kanalizační systémy, elektroinstalace a další. 

5. Zvažte možnost najmutí správce nemovitosti

Pokud nechcete správu nemovitosti zvládat sami, můžete zvážit najmutí profesionálního správce nemovitosti, který se postará o splátky, údržbu, opravy a komunikaci s nájemci. A hlavně vy pak můžete mít více nemovitostí bez starostí. 

6. Právní a daňové aspekty

Je důležité mít povědomí o právních a daňových aspektech spojených se správou investiční nemovitosti. To zahrnuje například zákony o nájemném a nájemních vztazích, daňové přiznání, zdanění příjmu z nájmu a další. 

7. Komunikace s nájemci

Pravidelná komunikace s nájemci může pomoci předcházet případným sporům. Je důležité naslouchat názorům nájemců a reagovat na případné stížnosti a požadavky. Je také dobré mít k dispozici záložní finanční rezervy pro případ nečekaných výdajů. 

8. Zajištění úschovy kauce

Kauce by měla být uložena na odděleném účtu a správně zpracována v souladu s platnými zákony, tedy pro účely započtení dluhu či opravy na bytě způsobené nájemníkem. Pozor na úroky z kauce. 

9. Cizinecká policie

Byty pronajímané cizincům musíte nahlásit na cizineckou policii a vést následně ubytovací knihu. Každý nájemník z ciziny pak musí být v zákonné lhůtě nahlášen. Současně osoba cizí národnosti bude potřebovat potvrdit pro ministerstvo vnitra doklad o ubytování, kvůli přechodné či trvalé adrese, případně kvůli vízu. 

Zajímá vás profesionální správa nemovitostí? Ozvěte se nám a my se o vás a vše nemovitosti postaráme.

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět